Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00

Autorizovaný servis oken a dveří

Netopte pánubohu do oken. Jak připravit okna na zimu?

Přes zimu vzrůstají výdaje za energii až o tři čtvrtiny. Nejen, že topíme, ale také na rozdíl od letních měsíců déle svítíme. A náklady na elektřinu, plyn i dřevo se v poslední době rapidně zvyšují. České domácnosti začínají přepínat do úsporného módu. Napadlo vás, že pokud chcete za příští zimu ušetřit, měli byste se zaměřit i na okna? 

jak ušetřit teplo díky oknům

Nejvíc tepla totiž z domů a bytů uniká právě okny. Když už ale cítíte, že rámem profukuje, je pozdě. Guma v těsnění stárne postupně několik let, doléhání křídel se mění s četností otevírání a proto je třeba zasáhnout pravidelným servisem dřív, než vám začne táhnout na nohy. Máme pro váš tři tipy na to, co musíte udělat nebo dodržovat, aby vás příští zima nepřišla tak draho. 

Kdy se zaměřit na servis: 

  • Okno při zavírání drhne, 
  • jde špatně otáčet kličkou, 
  • rosí se skleněné tabule, 
  • pocitově nebo kontrolou teploměru zjistíte, že je u okna chladněji. 

Údržba (výměna) okenního těsnění 

Standardní těsnění oken a dveří je vyrobeno z EPDM (případně ze silikonu, elastomeru nebo PVC). Tyto materiály stárnutím ztrácí pružnost a tvarovou paměť (přestávají se vracet do původního stavu). Kromě toho prach a další drobné nečistoty, které se v okenních rámech usazují, způsobují v těsnicí gumě oděrky a nerovnosti. 

Proto je nutné pravidelně těsnění omýt vlažnou vodou s čisticím přípravkem a nechat řádně vyschnout nebo vytřít do sucha. Pružnost gumě vrátíte zpět silikonovým olejem. Pokud je však těsnění příliš zteřelé a nedoléhá, bude třeba výměna.

Pustíte-li se do ní sami, pamatujte, že těsnicí pásky do oken nejsou univerzální. Musíte vybrat správný materiál i způsob instalace. U některých oken je těsnění vloženo do vyfrézované drážky. V takovém případě je třeba starou gumu vytáhnout a šikovným pohybem vsunout těsnění nové. Je-li okno bez drážky, těsnění se přidělává buď samolepicí vrstvou nebo silikonovým tmelem. Výměnu lepených těsnění nenechávejte do mrazu nebo na počasí, kdy se teploty blíží nule, protože lepidlo špatně přilne a páska se začne odlupovat.

Díky správně utěsněným škvírám v oknech nebude mezerami proudit studený vzduch, který vytváří tepelné mosty a podporuje vznik plísní. Okna se nebudou rosit. Nebude přes okna tolik slyšet hluk z venčí a u dveří se sníží hluk při otevírání nebo zavírání. 

    Správné seřízení oken 

    Výrobní seřízení oken se postupem času rozštelovává kvůli působení vlastní váhy i tím, jak je slunce nerovoměrně zahřívá. Křídla kvůli tomu začnou špatně doléhat a okny (stejně jako v případě špatného těsnění) uniká teplo, profukuje studený vítr a na sklech kondenzuje teplo

      K svépomocnému seřízení oken potřebujete imbusový klíč č. 4, pomocí kterého můžete ovládat všechny potřebné prvky. Postup na seřízení najdete v montážních návodech

      Nechcete se do seřizování oken a výměny těsnění pouštět sami? Pozvěte si náš servisní tým. Práce mu jde od ruky a postará se o to, aby pro vás byla příští zima bez starostí


      Pokud máte opravdu stará okna, doporučujeme jejich výměnu. Investice to může být nákladná, ale do několika let se vám vrátí. Protože nová okna ušetří až 20 % unikajícího tepla. Moderní okenní výplně s izolačním trojsklem mají poloviční prostupnost tepla oproti starým dvojitým či špaletovým. 

      jak seřídit okna

      Správné větrání 

      V zimě je také, vzhledem k úspoře energií, neefektivní větrat na ventilaci. Naopak potřebujete rychle vyměnit vzduch, aniž by se ochladily stěny a interiér. Proto otevřete nejlépe dvakrát až třikrát denně okno do kořán. Za 10 až 30 minut je zase zavřete.

      Kromě toho, že při kontinuálním větrání na (mikro) ventilaci ztratíte teplo, nevyvětráte z interiéru ani vlhkost. Ta se v uzavřených prostorách drží kvůli naší přítomnosti, ale také od sušení prádla či vaření. A může být příčinou plísní na stěnách nebo okenních rámech.

      Potřebujete poradit detailněji?

      Ozvěte se nám. Servisu oken a dveří se věnujeme již přes 20 let.




      Související články



      Zpět na výpis článků
      Největší výhody našich servisních služeb
       
      SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
      Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
      Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
      Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
      Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
      Oprava oken různých výrobců
       
      Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
      Naši partneři
      • Simonswerk
      • Soudal
      • Winkhaus
      • Maco
      • Roto střešní okna
      • TRIDO
      • ACT servis
      • Richter Czech
      • Illbruck
      • Isotra
      • Hoppe
      • a další
      a další