Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00
Autorizovaný servis oken a dveří

Jak z okna odstranit ochranné pásky a montážní pěnu

Součástí nově dodaných oken a dveří bývají lepící pásky. Chrání profil (ať už je plastový, nebo hliníkový) před poškrábáním. Rozhodně ale tyto pásky nevnímejte tak, že poslouží k několikaleté ochraně oken, než stavbu nebo rekonstrukci doděláte. Postupně totiž lepidlo vysychá a páska se, zvláště u oken orientovaných na jih, v podstatě „zapeče“. A když pak chcete pásku mermomoucí dostat pryč, skončí to poškrábáním rámu. Navíc je sundávání dlouho ponechané pásky velmi pracné a mnohdy nervy drásající. Proto nejdůležitější radou je pásky sundat zavčas.

Pásku odstraňte nejpozději do dvou měsíců

Našim zákazníkům, kterým montujeme plastová a hliníková okna standardně pásky odlepujeme, mohou si tak zkontrolovat, že jsou okna v pořádku. Pokud pásky oddělat nechtějí, upozorňujeme je, ať je nejpozději do dvou měsíců stáhnou a to nejen kvůli tomu, že jdou po delší době problematicky stáhnout ale také pod nimi někdy zůstávají na rámech fleky.

Pokud víte, že do dvou měsíců okolí oken zapravit nestihnete, doporučujeme původní pásky stáhnout co nejdříve a až budete dělat omítky a fasádu, zase okna zakrýt. Dají se koupit samolepící krycí fólie, které ochrání rám i skla. Pozor ale i tyto fólie nenechávejte na oknech dlouho.

Nepoužívejte abrazivní a chemické čističe

Když už se stane a pásky nestáhnete zavčas, rozhodně nepoužívejte abrazivní a chemické čisticí prostředky. Přímo nějaký čistič, kterým by šly pásky dolů, doporučit nemůžeme, většinou je to o trpělivé pomalé práci odlepování kousku za kouskem. Na internetu se v diskuzních fórech dočtete různé rady, například nahřívání fénem, použití parního čističe, odstraňovače nálepek, čištění technickým benzínem, jarovou či octovou vodou, ale nic z toho jsme netestovali, takže to nemůžeme přímo doporučit.

Čím z plastových oken odstranit montážní pěnu?

Kromě otázky čím odstranit z oken pásky se nás často lidé také ptají na fígle s odstraněním montážní PUR pěny. A co radíme? Pěnu (ať už čerstvou, nebo vytvrzenou) lze sundat čističem, ale bývá agresivní, takže dojde k částečnému naleptání povrchu. Proto spíše radíme využít to, že nechráněná pěna vlivem UV záření a vlhkosti degraduje, takže když rok dva počkáte, pak pěnu poměrně snadno odstraníte.

Ze zkušenosti také víme, že pokud už na okno pěna padne, tak je lepší ji hned neutírat ale počkat až uschne, jelikož pucováním se více rozmaže. Okolí pěny a pěnu je dobré postříkat rozprašovačem s jarem nebo něčím na čištění skla, pěna pak rychleji uschne a kde je nastříkán jar či čistič, tam už se nepřilepí.

Tip na závěr – zajistěte si návaznost prací

Abyste se vyhnuli složitému odstraňování „zapečených“ pásek nebo nutnosti okna vícekrát zakrývat, je nejlepší zajistit návaznost prací. Tedy aby se okna s původní ochrannou páskou kompletně zapravila během těch dvou měsíců. A určitě také pamatujete na to, že pokud se okna umažou, řešte to ihned. Například u silikonové fasádní omítky máte na očištění jen pár hodin.

Potřebujete poradit detailněji?

Ozvěte se nám. Servisu oken a dveří se věnujeme již přes 20 let.





Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další