Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00
Autorizovaný servis oken a dveří

Větrání – řešení proti rosení oken a plísni na rámech i zdech

Nejčastějším problémem při výměně oken ve starší budově, zvlášť vyměníte-li stará dřevěná okna za nová plastová, je větší utěsnění prostoru. Tím se zvyšuje vzdušná vlhkost a dochází ke kondenzaci vody na sklech a rosení. V horším případě se začne objevovat plíseň na oknech, jejich ostění či na zdech. Řešení je přitom jednoduché. Pravidelně větrat. I to má ale svá doporučení, abyste příliš nezatěžovali okenní kování a nepotřebovali servis otvorových výplní příliš často. 

jak spráně větrat a nezatěžovat okna

Jak správně větrat 

To, jestli je třeba vyvětrat, poznáte nejen podle čísla na teploměru, ale také na vlhkoměru. Proto se vyplatí sledovat obě hodnoty. Optimální vlhkost v interiéru by měla být při teplotě 20 až 21 °C mezi 50 a 60 %. Větrat je třeba ideálně jednou až třikrát denně na 10 až 30 minut s oknem otevřeným dokořán. Díky tomu se rychle vymění vzduch, ale neochladí se konstrukce a vybavení domácnosti. 

Otevření oken na ventilaci nebo mikroventilaci není dostatečným způsobem větrání, zvlášť v zimních měsících, protože způsobuje víc tepelných ztrát na úkor odvodu vlhka. Praktickým řešením, zvlášť v novostavbách, může být zavedení rekuperace, tedy řízeného větrání. 

Cíl: snížení vlhkosti v domácnosti 

Ke snížení interiérové vlhkosti pomůže také kuchyňská digestoř s odtahem ven, odvětrání koupelen a toalet a využívání bubnové sušičky prádla místo sušení v interiéru. V místnostech, kde je třeba kvůli spotřebičům zajistit odvod spalin nebo přívod vzduchu, nechte okno trvale otevřeno v poloze ventilace či mikroventilace, případně zvažte osazení oken větrací klapkou. 

Výše jsme vysvětlili přínosy a zásady správného větrání pro stavbu a její obyvatele. Ale je třeba pamatovat také na okna samotná. Protože nesprávnou manipulací s nimi se ničí kování, špalety nebo těsnění

návody na servis a údržbu oken

Zásady správného větrání, které nezatěžuje okna a neničí kování

1. Otevíráte-li okno dokořán, nepřetlačujte křídlo přes roh špalety. Také dávejte pozor, aby do ní křídlo nenarazilo, například při průvanu nebo ve větrných dnech. Mohlo by se vylomit z kování. Stejně tak by se okno nemělo prudkými poryvy větru samo příkře zavírat. 

2. Ať už větráte mikroventilací nebo otevřeným oknem, nevěste nic na křídlo ani jej nijak jinak nezatěžujte. Mohlo by se poškodit kování nebo ulomit pant

3. Kabely ani žádné jiné předměty mezi rám a křídlo nepatří. Ničí se tím těsnění okna i kabely. Navíc mezi křídlem a rámem oken nebo dveří hrozí nebezpečí poranění nohou nebo rukou. Buďte opatrní. 

4. Je-li okno otevřeno, neotáčejte klikou (ani pokud má pojistku proti chybné manipulaci). Přetáčet kliku mezi jednotlivými polohami lze pouze, když je okno uzavřeno. 

5. Nevyklánějte se z oken, ani v případě jejich mytí. Máte-li v domácnosti děti, buďte při větrání extrémně opatrní. 

jak se správně chovat k oknům






Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další