Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00

Autorizovaný servis oken a dveří

Tipy při nákupu parapetů

Při instalaci nových oken si lidé často pořizují i nové parapety. Sepsali jsme, z jakých materiálů se dá vybírat a jaké jsou plusy a minusy jednotlivých typů.

Vnitřní parapety

Plastové 

Vyrábějí se z recyklovaného PVC a povrch se kašíruje dekorační fólií odolnou proti poškrábání a UV záření. Kvůli jejich nízké pořizovací ceně ale přitom pevnosti a odolnosti vůči vlhkosti a teplu -30 až +60 ˚C si je Češi pořizují nejčastěji. Plusem je i jejich tvarová a barevná stálost, výborná tepelná izolace, opětovná recyklace, velká barevná variabilita a snadná údržba a instalace (jsou lehké). 

Dřevotřískové

Jak už z názvu vyplývá, je tento typ parapetů vyroben z dřevotřískových desek, na něž je kvůli zvýšení odolnosti nanesena vrstva laminátu. Předností DTD parapetů je tvrdý bezúdržbový povrch odolný vůči vysokým teplotám, tvarová a barevná stálost a možnost montáže na konzoly (tedy v případě, když nejsou celoplošně podložené, například nad topení). Oproti plastovým parapetům jsou ale ty z dřevotřísky o něco dražší a nejsou vhodné do vlhkých prostorů. 

Aglomerované

Krásný vzhled a vysoká odolnost a tvrdost povrchu. Takové jsou výhody aglomerovaných parapetů, které imitují přírodní kámen. Jsou vyrobeny z minerální drti s příměsí pryskyřice. Použitý aglomramor má navíc proti přírodnímu mramoru vyšší odolnost a menší nasákavost. Nevýhodou je porézní povrch a především vysoká pořizovací cena. Vzhledem k tomu, že se tento typ dělá na zakázku, bývá také většinou delší dodací doba.

Dřevěné

Nabízí se jako ideální řešení k eurooknům. V praxi ale k dřevěným oknům doporučujeme dřevotřískové parapety, které mají odolnější povrch než lazura. Když například přeteče voda z květináče, není to u dřevotřískového parapetu takový problém jako u dřevěného.  

Venkovní parapety

Hliníkové ohýbané

Vznikají ohnutím hliníkového plechu tloušťky 0,8 mm, povrch je nastříkán barvou (možné zvolit podle vzorníku RAL).  Oblíbené jsou u zákazníků především kvůli dobrému poměru cena/výkon. V porovnání s hliníkovými taženými parapety mají nižší odolnost a jsou vhodnější spíše pro menší okna. 

Hliníkové tažené

Jsou vyrobeny z extrudovaného hliníkového profilu, tloušťka bývá 1,4–3,0 mm. Povrchová úprava je nástřikem nebo eloxováním. Plusem je pevnost, odolnost, dlouhá životnost, libovolné barevné provedení a dobře se hodí i pro větší délky. Rovněž udrží větší váhu, takže ideální tam, kde chcete mít květináče či truhlíky. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena v porovnání s hliníkovými ohýbanými parapety. 

Kamenné, betonové

Na trhu jsou k dispozici i kamenné a betonové parapety, které se použijí nejen v exteriéru, ale i interiéru, takže vše máte sladěno. Výhodou je originální vzhled a vysoká odolnost. Tato řešení ale bývají výrazně dražší než hliníkové parapety. 

Měděné, titanzinkové, pozinkované, keramické

Jedná se spíše o designovou záležitost, například měděné parapety bývají u historických budov. Stejně jako u kamenných parapetů je minusem vysoká cena (s výjimkou pozinkovaných parapetů, ty jsou cenově srovnatelné s hliníkovými ohýbanými). Tyto typy parapetů také již nedělají oknaři, ale klempíři, u keramických zedníci či obkladači, takže si připlatíte za práci.  

Co před nákupem parapetu ještě řešit 

Kromě výběru vhodného materiálu budete volit: 
  • Délku (záleží na velikosti okna plus jestli bude parapet zapuštěný do omítky, nebo ne). 
  • Hloubku (10 mm se parapet zapustí pod profil, 40 až 50 mm se počítá na přesah).  
  • Barevné provedení (nejčastěji se volí stejná barva, jakou mají okna). 
  • Variantu s nosem/bez nosu.

Rady na závěr aneb na co se často ptáte 

Do jaké výšky se parapety instalují? 

Parapet se dává na spodní hranu okenního rámu, takže je odvislý od posazení okna. Obecně je ale dané, že výška parapetu bývá v obytných místnostech 70 až 90 cm od podlahy, na WC a v koupelnách bývají okna výše, zhruba 130 až 150 cm.  

Je lepší zvolit venkovní parapet s nosem?

Rozhodně. Díky nosu působí parapet masivněji, především ale nos slouží jako jakýsi okap, aby voda případně nestekla po zdi, a také schová spáru pod parapetem, která je těžko dostupná. 

Jaký vybrat vnitřní parapet, když máme kočku, která si ráda lebedí u okna?

Vhodné jsou dřevotřískové parapety, které jsou odolné skoro jak pracovní deska v kuchyni. Samozřejmě jsou odolnější typy – keramické, kamenné, komprimované – ale ty jsou výrazně dražší. Ekonomičtější je dřevotřískové parapety po letech vyměnit. 

Jakou zvolit povrchovou úpravu u venkovních parapetů?

Asi záleží, jaký kdo chce design. Eloxování je citlivé a v případě poškození neopravitelné. Lakované povrchy se dají retušovat, ale také to nebude stoprocentní.

 


Potřebujete poradit detailněji?

Ozvěte se nám. Servisu oken a dveří se věnujeme již přes 20 let.



Související články



Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další