Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00

Autorizovaný servis oken a dveří

Údržba dřevěných oken v jarních měsících

Po dlouhé a náročné zimě s velkým množstvím sněhových srážek, mrznoucím deštěm a jinovatky je zapotřebí zkontrolovat a ošetřit dřevěná okna. Povětrnostní vlivy s nízkými teplotami jsou extrémní zátěží pro Vaše okna, jejichž ochrannou vrstvu tvoří pouze relativně tenká vrstva lazurového nátěru. Zanedbání pravidelné péče proto může způsobit daleko větší škody, než je tomu třeba u plastových oken.

Údržba oken tedy není jen tak planá fráze, ale nezbytná podmínka pro zajištění funkčních a krásných oken po mnoho let.

Zanedbání pravidelné údržby dřevěného okna

Aby Vaše dřevěná okna nevypadala tak, jako na obrázku. 

Jak se o dřevěná okna správně postarat v jarních měsících?

Tři základní kroky při údržbě dřevěných oken a dveří: očištění, ošetření a seřízení. Jestliže je vážněji poškozen povrch dřevěných rámů nebo křídel, je nutná také oprava těchto závad.
 

1. Očištění dřevěných oken a dveří

Nestačí pouze umýt a vyleštit skla, ale je nutné očistit i rámy, těsnění a kování. Všechny plochy a uvedená místa jsou obzvláště v zimě vystavena působení ostrých prachových částic, solí či popílku z komínů. Jelikož tyto agresivní látky poškozují povrch oken, je třeba je odstranit a povrch rámů nakonzervovat na další sezónu. Pro mytí dřevěných oken použijte přípravek REINIGER z udržovací sady. Očistěte také těsnění, a to vlažnou vodou pomocí bavlněného hadříku, a vyčistěte prostor mezi okenním rámem a hliníkovou okapnicí, kudy odtéká dešťová voda.

Odtoková drážka u dřevěného okna  Udržovací sada pro dřevěná okna

 

2. Ošetření dřevěných oken a dveří

  • Ošetření rámů: Na dřevěném povrchu vznikají kvůli působení agresivních látek, UV záření a mrazu mikroskopické trhliny a defekty. Zkracuje se tím životnost povrchové úpravy a tím pádem i celého dřevěného okna. Použijte prostředek BALSAM, který vrátí povrchu jeho původní pružnost a mikroskopické defekty zacelí. V případě rozsáhlejšího poškození povrchu je zapotřebí rámy a křídla opatřit lazurovým nátěrem. Přípravek naneste jemným bavlněným hadříkem, který je součástí udržovací sady na dřevěná okna. Ostatní materiály by mohly odřít povrchovou vrstvu.
  • Ošetření těsnění: Pružnost a ohebnost těsnění se postupem času snižuje. Očištěné těsnění tedy jednou za čas ošetřete silikonovým olejem, případně prostředkem SILICA. Na povrchu těsnění se vytvoří ochranná vodoodpudivá vrstva, která vrátí těsnění původní pružnost a předchází přilepení a přimrzání těsnění k okennímu rámu.
  • Ošetření okenního kování: Kování je třeba promazat, a to kápnutím maziva do určených bodů. Dále dotáhněte okenní kličky a odstraňte případné nečistoty, které způsobují drhnutí kování.
SILICA - prostředek na ošetření těsnění dřevěných oken    Body k promazání okenního kování
 

Ošetření okenních doplňků

  • Parapetům a stínicí technice je také potřeba věnovat část pozornosti. Interiérové parapety z PVC a lamina ošetřete přípravkem CLEAN PVC. Na dřevěné parapety použijte přípravek BALSAM na dřevěná okna a venkovní hliníkové parapety očistěte prostředkem CLEAN AL.
  • Stínicí technika není příliš náročná na údržbu, avšak měly by se alespoň jednou za rok odstranit nečistoty a prach z lamel venkovních i interiérových žaluzií a rolet.
CLEAN AL - prostředek na ošetření hliníkových povrchů u oken a dveří

3. Seřízení okenního kování

Pokud při obsluze dřevěných oken a dveří zaznamenáte nějaké obtíže (např. drhnutí křídel, profukování mezi křídlem a rámem, nemožnost vrátit kliku do stávající polohy), je potřeba seřídit kování. Vyzkoušejte kromě otevření celého křídla také ventilaci a mikroventilaci. Při seřizování je vždy potřeba postupovat opatrně a průběžně si ověřovat, jak otáčení konkrétního seřizovacího bodu ovlivňuje funkčnost výrobku. Rozmístění seřizovacích bodů se může u různých značek dřevěných oken a dveří mírně lišit. Někdy je také potřeba před seřízením sejmout krytky, které chrání jednotlivé seřizovací body. 

Návod na seřízení dřevěných oken
K seřízení budete potřebovat imbusový klíč číslo 4. Postupujte podle návodu, nebo přivolejte servisního technika, který kontrolu a seřízení kování provede za Vás.

Potřebujete poradit detailněji?

Ozvěte se nám. Servisu oken a dveří se věnujeme již přes 20 let.





Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další