Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00

Autorizovaný servis oken a dveří

Jak vybrat okno: Co nám napoví tepelná prostupnost a její hodnoty

Tepelný prostup je velmi důležitým parametrem při výběru nových oken, protože vám řekne, kolik tepla uniká skrze okno ven. U některých staveb není nutné tepelnou prostupnost příliš řešit (garáž, letní chata), při stavbě nebo rekonstrukci domů, bytů a celoročně obývaných prostor jsou ale tzv. účka jedním z nejdůležitějších parametrů. Zvlášť pokud stavíte energeticky úsporný dům. 

Prostupnost tepla přes okno

Tepelná prostupnost se označuje písmenem U, které má k sobě ještě určitý přívlastek podle toho, o jakou prostupnost jde. Jednotkou tepelné prostupnost je W/m2K, která říká, kolik tepla pronikne za 1 sekundu metrem čtverečním okna. Čím je hodnota U vyšší, tím více tepla přes okno uniká. A taky je větší pravděpodobnost, že se okno bude v zimě rosit. 

Ug 
Udává, kolik tepla projde přes sklo. Tyto ztráty, zvlášť u trojskla, obvykle nejsou tak velké. 

Uf 
Udává tepelnou ztrátu přes rám. Tady bývá tepelná ztráta obvykle největší

Uw
Jde o součinitel prostupu tepla celého okna a vypočítává se z hodnoty Ug, Uf (a poměru jejich plochy) a kvality meziskelního rámečku (podle jeho lineárního součinitele prostupu tepla). Parametr Uw je nejdůležitější ze všech tří. 

Pozor, co výrobce prezentuje
Nenechte se nalákat výbornou hodnotou Ug, která je někdy prezentována viditelněji než Uw. Sklo má vždycky lepší izolační vlastnosti, než celé okno i s rámem. 


Stará špaletová okna (s prostorem mezi dvěma okny), zdvojená okna a první plastová nebo dřevěná okna vyráběná okolo 90. let měla tepelnou prostupnost okolo 3 W/m2K

  • Moderní okna, která se vyrábí dnes, mají při dvojitém zasklení tepelnou prostupnost okolo 1,2 W/m2K.
  • Při trojitém zasklení je tato hodnota běžně menší než 1 (0,7 až 1 W/m2K) – těsní tedy dva a půl krát až čtyřikrát lépe než stará okna.
  • Pokud stavíte dům v pasivním standardu, hodnota Uw musí být maximálně 0,8 W/m2K.

Co ovlivňuje tepelnou prostupnost okna? 

Trojsklo vs. dvojsko 

Už jsme zmínili průběžně výše, že počet skel – tedy jestli dvojsklo, nebo trojsklo – ovlivňuje, kolik energie projde. Vztahovali jsme to k únikům tepla v zimě, ale je důležité si uvědomit i situaci v létě, kdy trojsklo v létě propustí méně tepla dovnitř. Naopak přes dvojsklo proniká do inteiéru více sluneční energie než přes trojsko. To může být žádoucí i nežádoucí.  

  • Izolační trojsklo má obyvkle hodnoty Ug mezi 0,5 až 0,8 W/m2K,
  • izolační dvojsko má obvykle hodnoty Ug mezi 1 až 1,2 W/m2K

Například dům s velkými dvojskly na jižní straně může těžit z velkých solárních zisků, ale v parných létech se bude přehřívat. Dům s většími okny na sever si rozhodně zaslouží kvalitní trojskla, která budou držet teplo uvnitř. 

Stavební hloubka 

Stavební hloubka udává tloušťku okenního profilu (rámu) v milimetrech. Ovlivňuje hodnotu Uf, tedy prostupnost přes rám. Obvykle platí, že čím je rám silnější, tím lépe těsní. Moderní okna mají stavební hloubku větší jak 70 mm, obvykle až okolo 80 mm. Stavební hlouibka souvisí i s počtem skel, příliš úzký profil (méně než 70 mm) většinou nelze zasklít trojsklem. U dřevohliníkových oken se do stavební hloubky započítává tloušťka okenního rámu včetně hliníkového opláštění. 

Rám oken a počet komor profilu u plastových oken 

V současné době mají profily plastových oken šest až sedm komor (minimální počet je pět). Jejich funkcí je omezit pohyb vzduchu uvnitř okna tím, že vnitřek rozdělují na více menších částí. Zamezují tak přenosu tepla či zimy v profilu vzduchem. Počet komor nijak zásadně neovlivňuje izolační vlastnosti, ale platí, že sedmikomorový profil mají okna ve vyšší energetické třídě, než v jaké jsou okna pětikomorová.

Co se týká okenního rámu:

  • Plastová a dřevěná okna mívají tepelnou prostupnost Uf mezi 0,9 až 1,4 W/m2K,
  • hliníková okna mívají tepelnou prostupnost Uf mezi 1,4 až 1,6 W/m2K

Distanční rámeček 

Distanční rámeček se vkládá mezi izolační skla, aby mezi nimi byla zaručena stejná vzdálenost. Vyráběl z hliníku a nerezu, dnes už je však standardem rámeček z PVC. Kovové rámečky snižují tepelně-izolační vlastnosti okna. Naopak plastový rámeček označovaný jako teplý lépe izoluje a snižuje riziko rosení oken.

Co se barvy týká, doporučujeme volit světlé distanční rámečky. Pokud budete mít tmavý (třeba černý), až ho v léte nasvítí sluníčko, bude více rozehřívat prostor mezi skly a okno bude více zahřívat interiér. 

Obecně lze tady říct, že nejlepším řešením z hlediska malých tepelných ztrát, je okno s trojsklem, teplým nekovovým rámečkem, stavební hloubkou 80 až 85 mm a Uw maximálně 0,8. U plastových oken je pak ideálních 6 až 7 komor profilu. 



Související články



Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další