Telefon(+420) 601 338 528
Po-Pá: 8:00-15:00

Autorizovaný servis oken a dveří

Plastová okna – trojskla, nebo dvojskla?

Stavíte nový dům a vybíráte do něj vhodná okna? Nebo rekonstruujete starý objekt a okna vyměňujete? V základním uvažování, zda trojskla nebo dvojskla, se obě tyto skupiny zákazníků budou pravděpodobně lišit a k trojsklu se budou přiklánět spíše ti, co hledají okna do novostavby.

Jestliže totiž někdo staví nový dům, používá moderní materiály na celou stavbu, provádí kvalitní zateplení a vše podřizuje tomu, aby v budoucnu co nejvíce ušetřil za vytápění. Do tohoto systému tedy trojskla zapadnou jako do mozaiky.

Naproti tomu zákazník, který se rozhodne pouze vyměnit okna, protože jeho starými kastlovými mu foukalo do bytu, ocení i dvojskla v kontrastu s nízkou tepelnou izolací jeho původních oken, jelikož i dvojskla se dnes vyrábějí ve vysoké kvalitě poskytující dostatečnou izolaci. 

Výhody trojskla

Výhodou trojskel je lepší zvuková i tepelná izolace. Nepropouští do bytu tolik chladného vzduchu a teplý ponechávají uvnitř – ušetříte tedy výrazně za energie za vytápění. Také se sníží průnik hluku z ulice do bytu (i opačným směrem), takže u domů stojících v těsné blízkosti rušných silnic, případně železničních tratí, tuto vlastnost určitě oceníte.

Méně je někdy více

Oproti výhodám trojskel je však třeba si uvědomit, že skleněné výplně z trojskla mají mnohem vyšší hmotnost než dvojsklo. Je tedy více namáháno okenní kování, obzvláště u velkých křídel, která se často otevírají dokořán. Velká trojskla je tedy vhodnější větrat pouze ventilačním vyklápěním. V případě otevírání dokořán je potom nutné častější seřizování oken a je pravděpodobné, že kování bude mít kratší životnost. Trojskla také propouštějí méně slunečního záření, které potřebují i pokojové květiny, diskutuje se tedy o možnosti, že květinám se za trojskly daří hůře než za dvojskly.

Nevýhodou trojskel je také samozřejmě jejich vyšší pořizovací cena. 

Pro toho, kdo tedy vyměňuje okna bez dalšího důkladného zateplení domu (zateplení pláště a střechy), se vyplatí spíše dvojskla. Trojskla budou mít účinek zejména v případě, že provedete kvalitní zateplení budovy ze všech stran (nabízíme měření úniku tepla termovizí).

Dvojskla propustí do bytu více tepla ze slunečního záření, což je výhodou v zimě, ovšem nevýhodou v letních parných dnech, kdy toužíme spíše po chládku.
 
TIP: Vhodnou variantou může být kombinace dvojskel a trojskel na domě – do oken směřujícím do rušných ulic nebo na severní stranu si nechte osadit trojskla a do ostatních oken dvojskla.

Potřebujete poradit detailněji?

Ozvěte se nám. Servisu oken a dveří se věnujeme již přes 20 let.



Související články



Zpět na výpis článků
Největší výhody našich servisních služeb
 
SpolehlivostSpolehlivostzázemí stabilní společnosti a dlouholeté praxe
Záruka na provedení práceZáruka na provedení práceposkytujeme záruku na servis, drobné komponenty a celé nové výrobky
Rychlost řešeníRychlost řešenína opravu závady nebudete muset čekat dlouhé týdny ani měsíce
Plošné pokrytíPlošné pokrytízajistíme vám servis po celé ČR
Široká nabídka služebŠiroká nabídka služebporadíme si s ledajakým problémem
Oprava oken různých výrobců
 
Vyřešíme opravu a servis oken nehledě na jejich výrobce
Naši partneři
  • Simonswerk
  • Soudal
  • Winkhaus
  • Maco
  • Roto střešní okna
  • TRIDO
  • ACT servis
  • Richter Czech
  • Illbruck
  • Isotra
  • Hoppe
  • a další
a další